24 Dec 16 /// Autor: travelbook.rs
Širom sveta nalazi se oko pedesetak replika ovog predivnog arhitektonskog zdanja, a najimpresivnije kopije nalaze u Las Vegasu, Tokiju i Šenzenu
7 stvari koje niste znali o Ajfelovom tornju

Ajfelov toranj dobio je ime po svom dizajneru Aleksanderu Gustavu Ajfelu, koji se rodio 1832. godine u Dižonu. Na 184. godišnjicu od rođenja francuskog arhitekte prisetili smo se njegovog najpoznatijeg dela u brojkama.

7 stvari koje niste znali o Ajfelovom tornju

1. Ajfelov toranj ima oblik vitke piramide sa četiri rešetkasta nosača koja se izdiže 324 metara uvis. Metal se širi na suncu, pa toranj raste do 15 centimetara uvis u toplijem delu godine, ali se smanjuje tokom hladnijih meseci.

2. Toranj se sastoji od tri dela, prvi deo se nalazi na 57. metru visine, drugi je na 115. metru, a treći na 276. metru visine.

3. Kada bi Ajfelov toranj upoređivali sa prosečnom zgradom imao bi 75 spratova u šta nije uračunata antena visoka 21 metar na njenom vrhu.

4. Za njegovu izgradnju bilo je potrebno 2 godine, 2 meseca i pet dana, kao i grupa od 300 radnika.

7 stvari koje niste znali o Ajfelovom tornju

5. Do vrha Ajfelovog tornja vodi više od 1600 stepenica, ali otvorene su za penjanje samo one do drugog sprata. Za tu avanturu treba platiti cenu od 7 eura. Lift do drugog sprata košta 11 eura, a do vrha 17 eura.

6. U njegovu je izgradnju utrošeno 18 hiljada metalnih delova koji teže više od 10.000 tona.

7. Širom sveta nalazi se oko pedesetak replika ovog predivnog arhitektonskog zdanja, a najimpresivnije kopije nalaze u Las Vegasu, Tokiju i kineskom gradu Šenzenu.

Preporuka