17 Mar 17 /// Autor: travelbook.rs
Proleće u Parizu, leto u Berlinu ili jesen u Barseloni, ako nas pitate, sve može. Ipak, ponekad je potrebno otići i korak dalje pa iskustvo evropskih gradova oplemeniti nekom pravom avanturom koje ćete se uvek rado setiti.
Daleke destinacije koje morate posetiti...

Donosimo vam listu nekih manje komercijalnih destinacija, koje svakako zaslužuju da ih posetite...

SAMBURU, KENIJA

Ako postoji samo jedno iskustvo koje bismo svi trebali doživeti u životu, onda je to safari. Sama brojnost životinja na ovim prostorima je izvan svakog očekivanja. Možete li samo zamisliti taj osećaj koji se javlja u prisutnosti svih tih divnih stvorenja, od mudrih slonova do elegantnih žirafa? Sve one žive u Samburu u Keniji sa velikim mačkama, gepardima i hijenama. Safari možete doživeti sigurno zaštićeni u vozilu i svedočiti očaravajućem pogledu od 360 stepeni. Možete biti sigurni da na svetu ne postoji mesto niti iskustvo poput ovog.

Daleke destinacije koje morate posetiti...

MÙ CANG CHÂI, VIJETNAM

Još jedan raj na zemlji smestio se u ruralnom severnoistočnom delu Vijetnama. Pirinčanim poljima bogata brda nude zeleni panoramski pogled kilometrima dug i to je verojatno još jedna od najvažnijih emotivnih scenografija koju možete u svom životu doživeti. Za potpuni doživljaj iznajmite motor koji će vam omogućiti da sa najviših vrhova ulovite pejzaže u punom sjaju. Ipak, čarolija ne prestaje sa prirodom, ona se nastavlja i u lokalnoj kulturi i ljudima koji žive tamo. Ovo je putovanje vredno svakog ušteđenog dinara.

Daleke destinacije koje morate posetiti...

HOLBOKS, MEKSIKO

Ako žudite za morem i razgledanjem kulturnih znamenitosti, onda na svoju listu svakako stavite ostrvo Holboks. Odmaranje i uživanje celi dan na suncu sa margaritom u ruci dok gledate kristalno plave talase kako se ljuljuškaju na peščanim belim plažama ili vožnja biciklom i istraživanje istorijske regije mogli bi biti pun pogodak. Naime, celo ostrvo je dugo 42 kilometra. Smešteno na severozapadu Meksika, ostrvo Holboks takođe je utočište egzotičnih životinja kao što su flamingosi. Ipak, prava lepota ostrva skrivena je u njegovoj nedostupnosti što ga čini ekskluzivnim i pomalo privatnim.

Daleke destinacije koje morate posetiti...

PUSTINJA NAMIB, NAMIBIJA

Ako zaista želite ove godine uraditi nešto drugačije, otputujte u pustinju Namib. Uprkos tome što je jedan od najstarijih i najvećih pustinja (oko 55 milijuna godina), taj bezvodan krajolik zapravo obiluje raznolikim brojem biljaka i životinja, od kojih su mnoge jedinstvene za ovu regiju, uključujući planinske zebre i pustinjske slonove. Namib je osim toga poznat po dinama u obliku polumeseca i bogatom crvenom pesku koji se proteže na 805,00 kvadratnih kilometara. Ako mislite da su fotografije lepe, ne propustite lično doživeti ovu neverovatnu prirodu. Prema komentarima na čuvenom sajtu Tripadvisor, to je kao da ste na drugoj planeti. Namib pustinja san je svakog fotografa jer postoji bezbroj pustinjskih tura i izlet. Ipak, sunce koje izranja iznad dina definitivno je iskustvo koje trebate doživeti barem jednom u životu.

Daleke destinacije koje morate posetiti...

OSTRVO PALAVAN, FILIPINI

Pustinja nije ono što želite? Možda je onda prekrasno ostrvo Palavan destinacija za vas. Jedan od najpozantijih svetskih web portala Huffington Post nazvao ga je jednim od najlepših ostrva na svetu, a bio je i na vrhu liste magazina Travel + Leisure 2014. godine, i to s dobrim razlogom. Ovaj ne tako poznat komad raja treba videti. Filipini možda nisu na tipičnoj listi tropskih ostrva koje trebate posetiti zbog svoje nedostupnosti. Do ostrva je moguće doći isključivo avionom ili brodom, ali svaki se trud i te kako isplati. Palavan je netaknut, nudi puno aktivnosti i prirodnih čuda, od stena prekrivenih džunglom do plavo-zelenih laguna sa najčistijom vodom koju ste ikada videli. Ovo je pravi raj na zemlji.

Daleke destinacije koje morate posetiti...

PATAGONIJA, ČILE

Za potpuno isključenje i beg daleko čak i od svojih misli postoji jedno mesto, i to je Patagonija u Čileu. Ova izolovana destinacija očaraće vas ledenim glečerima, smaragdnim jezerima i fjordovima, a njeni dramatični i prekrasni krajolici učiniće da vam vilica ispadne iz usta i zasigurno ćete ostati bez slobodne memorije na kameri. Pritom, nikako ne propustite Nacionalni park Torres del Paine i Ognjenu zemlju prepunu zelenih laguna i divljih životinja.

Daleke destinacije koje morate posetiti...

SIGIRIJA, ŠRI LANKA

Od tropskih ostrva do pustinja, ova lista ima nešto za svakog avanturistu. Ipak, Sigirija na Šri Lanki je za putnika koji žudi za lekcijom iz istorije. Monumentalne kamene stepenice koje vode do granitnog vrha na UNESCO-voj su listi i vrijedne su svakog truda. Svakako se popnite na Pidurangala stenu i iz ptičje perspektive pogledajte istorijsku regiju.

 Daleke destinacije koje morate posetiti...

 

Preporuka